Panda’s Place

Onze columnist Panda gaat voor L&L Choppers regelmatig stukjes schrijven. Hier is #1!
 

Eigenbouw, hoe staan we ervoor?

De grote chopperhype is absoluut voorbij.
Geen dure meneren met een dikke portemonnee meer die er een choppertje als leuke investering bij nemen. Toch heeft de hype een positieve invloed gehad.
Deden er veel mee omdat het mode was en hebben sommigen nu de motor weer verruild voor een auto of boot, van al die mensen zijn er toch ook die voorgoed verslaafd zijn geworden aan de eigenbouw.  De groep liefhebbers is beslist een stuk groter geworden als twintig jaar geleden. Het is alleen weer meer zoals het ooit was.

Laten bouwen is vanwege de crisis behoorlijk minder populair, het zelf doen gebeurt des te meer. Vooral het sleutelen in schuurtjes achter het huis is toe genomen.
Mensen hebben dankzij de build-offs op discovery gezien hoe het moet en experimenteren er nu naar hartenlust op los. Ik kan niet zeggen dat er één bepaalde stijl de voorkeur heeft alhoewel de old skool (ja sorry hoor maar hoe moet je het anders noemen?) trend nog steeds erg populair is. Deze laatste is ontstaan als een soort reactie op die zelfde hype en dan met name op de poenerige showbikes.

Een old skool bike is voor weinig geld te bouwen en er is veel leuk spul voor handen om die stijl te verwezenlijken. Maar ook zijn er mensen nog altijd beïnvloed door Jesse James en bouwen deze gasten Highnecks in alles soorten en maten.
Er bestaat nog steeds een groep lui die gek is van de traditionele Zweedse longbikes of van de uitstraling van jaren dertig boardtrackers. En ook de liefhebbers voor deepseat customs zijn niet verdwenen.

Al deze groepen zitten niet stil en hun favoriete stijl maakt daarom een doorontwikkeling mee. In de Old Skool scene gaan er meer en meer mensen over van de bobbers en early choppers naar de lange Kings and Queen Seat Chops uit de jaren zeventig.
De Highneck liefhebbers combineren de West Coast look met old skool aspecten of veranderen de stijl middels  hypermoderne race-elementen. De boardtrack liefhebbers durven te combineren met nieuwere bestanddelen en zaken als grote moderne wielen.
En alle groepen lenen ideetjes van elkaar waardoor er pure fusion ontstaat. Cross en Race invloeden zijn bij al de verschillende groepjes terug te vinden.

Kortom het is geen eenheidsworst. Het is er mooier op geworden op de weg.
Een nieuwe trend is het compleet customizen van Softails en zelfs Dyna’s.
Niet door er allerlei rommel op te schroeven maar juist door er zoveel mogelijk af te slopen. Juist, precies zoals het allemaal ooit begonnen is. Er is een veel grotere keuze wat materiaal betreft. Men ziet in dat het leuk is om met messing, brons, koper of zelfs hout te werken bij de bouw van een droomfiets. De ontwikkeling van de metalflake paintjobs en pinstripen gaat maar door. Leek het eerst nog allemaal heel veel op elkaar, nu maken de spuiters and stripers ware kunstwerkjes, uniek en nooit eerder vertoont.
En ook worden er motoren beschilderd met de hand of zelfs met een stift. Alles mag en alles kan!

Uitlaten…had je vroeger de keuze uit een handvol soorten nu kan je alle kanten op. Er is veel te koop op dat gebied maar zelf maken is nog leuker en niet moeilijk. Wielen, ze zijn er van staal of aluminium, in allerlei spaak patronen, ze worden gespoten, zijn verkrijgbaar in contrast-cut en in alle groottes. Benzinetanks, had je vroeger bij de bouw van een chopper de keuze uit drie of vier tankjes nu zijn de mogelijkheden ondenkbaar groot. Benzinedoppen? Vind je een leuke van een auto, een oude jerrycan of een speedboat, nou dan maak je die toch gewoon pas of je maakt een keuze uit de tientallen varianten in de aftermarket. En zo kunnen we nog wel even door gaan.

Onbegrijpelijk dat er mensen klagen en zeggen dat alle choppers op elkaar lijken…..

Panda

 

Lees hier column #2!