NOX

De bobber blijft al die jaren onverminderd populair.
Ook Bert ging voor deze klassieke stijl.

Bert vertelt: “De keuze voor de bobber is gelegen in het feit dat mijn eerste motor een gepimte Liberator was. Het blok was een ramp, waardoor ik hem al snel verkocht en hiervan een Sportster kocht. Dit was wel een oud beestje, maar het startte altijd en had fijne rijeigenschappen.
Ook deze Sportster werd verlaagd en verbouwd tot een soort bobber.”

Maar de stijl van de Liberator bleef trekken en Bert wilde een meer tradionele, basic bike hebben dan de verbouwde Sportster. Om dit te realiseren klopte hij aan bij L&L Choppers.
Bert: “Een bobber is een kale versie van de US Army Harley Davidson, die voor de racerij werd gebruikt. Die stijl moest naar voren komen in de bouw. Daarnaast moest de bobber robuust en motorisch deugdelijk zijn.
Al deze kennis was bij L&L te Opmeer voorhanden.”
 
Een Attackit bobberversie werd het uitgangspunt voor Berts Sportster bobber.
Om de gewenste dikke look te realiseren werd bewust gekozen voor een 200 mm achterband. De voorkant oogt klassiek dankzij de Liberator stijl spinger vork, in combinatie met een brede tank. L&L Choppers had de vrije hand gekregen, met uitzondering van de race luchtfilter. Deze moest er van Bert perse op om oud en nieuw te combineren. De bobber moest vooral robuust gaan worden en daarom werd een flatbender met rand boven het achterwiel gemonteerd. In opdracht van Bert werd de originele, ietwat lompe voorrem hergebruikt. Niet iets wat L&L vaak doet, maar in combinatie met de messing dopmoeren is het resultaat zeker niet verkeerd geworden!
De messing tinten komen terug in de koplamprand en benzinedop.

Achter de blauwe kleurstelling, de messing tinten en de naam NOX zit volgens Bert een hele filosofie! Hij verklaart: “De kleur van de bobber diende Capri Blauw, te worden.
Hiermee verwijzend naar de kleur uit de jaren ’40-‘50, de kleur van de spijkerbroek en de kleur van een mooie nachtelijke heldere hemel. De door mij gewenste messing details zijn de ‘sterren’ die je aan de nachtelijke hemel aantreft.
De mooie nachtelijke hemel komt terug in de naam ‘NOX’.

NOX is het latijn voor NYX (Grieks). NYX is de oer-godin van de nacht in de Griekse mythologie.
De oer- godin van de nacht reed langs de hemel in een strijdwagen(motor met twee banden) met twee paarden ervoor, terwijl zij de donkere nevels van Erebus over de aarde legde.
Te zijner tijd zal op de tank nog een afbeelding komen van de godin NOX.”