Frisco Style chopper voor Onno

Onno had al jaren een licht omgebouwde Harley-Davidson Night Train waar hij eigenlijk niet meer op reed. De standaard Harley was niet spannend genoeg, ook al omdat Onno meerdere motoren heeft. Wel koesterde hij al jarenlang de wens om een echte chopper te laten bouwen. Daar waren redelijk vastomlijnde ideeën voor. Het moest een strak ogende hardtail zijn, slank en met een rechte lijn tussen balhoofd en achteras.

1

Tijdens een bezoek aan de Bigtwin Bikeshow 2013 legde Onno zijn wensen voor aan L&L. Besloten werd het Twin Cam 88B blok, de versnellingsbak, voorvork, remmen en diverse andere donoronderdelen uit de Harley te gebruiken. Het nieuw ontwikkelde frame is zo ingericht dat het voor meerdere chopper- en bobbertypen en nagenoeg alle big twin blokken geschikt is. Het frame is zeer slank en heeft strakke, rechte lijnen. De rest van de motor is in Frisco Style opgebouwd. Onno heeft een aantal jaren in San Francisco gewoond en de Californische stijl spreekt hem veel meer aan dan de ‘dikke zwarte’ customs die je vaak in Europa ziet.

2

Schuin van voren is goed te zien hoe smal het frame is. Dat wordt verder geaccentueerd door de kleine benzinetank, het minimalistische zadel en de combinatie van een smalle achterband en spatbord. Het frame accepteert een standaard Harley-Davidson voorvork. In dit geval die uit de Night Train donorbike, voorzien van standaard rem, remklauw en koplamp. Die vork bleek echter te breed in relatie tot de rest van de motor. Daarom hebben we custom balhoofdplaten gefreesd en laten verchromen. Zij houden de 41 mm vorkpoten net iets smaller vast. Fraai verchroomde Deuce ondervorkpoten zaten al op de donormotor.

2b

Het stuur is een Z-bar met 4 inch risers. Deze passen mooi bij de custom made, replica originele balhoofdplaten (L&L code 30348ONN). Het bleek niet mogelijk de elektrische bedrading door het stuur met die scherpe hoeken te laten lopen. Daarom is alles netjes aan de koppelings- en gaskabel vastgemaakt. Alle bedrading loopt daarna door een speciale opening in de bovenste balhoofdplaat.

4a

Eén van die dingen die een custom uniek maken is een afwijkende olietank. L&L heeft deze bijzondere olietank met kijkglas aan beide zijden in de catalogus staan. De code van deze tank is 60900ONN. Er is ruimte uitgespaard voor een accu zodat die ook meteen onzichtbaar en centraal geplaatst is. De patrijspoorten klemmen het speciaal geharde glas met zes bouten in. Het kastje met de gekleurde knopjes is de vereenvoudigde ontsteking.

5

Als de donormotor een redelijk moderne Twin Cam is, krijg je daar wel een complexe en vrij grote EFI computermodule bij en dikke kabels. Dat moet allemaal worden weggewerkt. En dan hebben we het maar niet over het standaard alarmsysteem. Om een hoop gedoe te voorkomen is de Twin Cam 88B motor omgebouwd van injectie naar carburatie. De ombouwkit is bij L&L bekend onder de code 90930ONN. Het luchtfilter met Maltezer kruis heeft code 90972ONN. Eronder is nog net de knop te zien waarmee de stationairloop zonder schroevendraaier kan worden versteld. De motor loopt met de carburateur perfect en pakt even goed op als met injectie. Bij het starten wel even choken, net als vroeger!

6

Het motorblok had met slechts 12.500 kilometer achter de kiezen geen aandacht nodig. Het was door Onno al voorzien van een zogenaamde Finned Headbolt Bridge, een Harley accessoire om de ruimte om de bougies mooi ‘dicht’ te maken. Op de foto is een door L&L gemaakte beugel voor de bobine goed te zien. Om de chopper een wat meer bijzondere ‘old school’ uitstraling te geven zijn vloeiend geribbelde kleppendeksels gemonteerd (code 90925ONN). Ene bijpassend geribbeld deksel voor de ontsteking (points cover) is inmiddels aanwezig maar op de foto’s nog niet te zien.

7a

Het eerder genoemde Z-bar stuur (1601495) zorgt samen met de slanke remhendel met remvloeistofreservoir (1203220) en koppelingshendel zonder reservoir (1203221) voor een prettig klassieke uitstraling. Die wordt gecompleteerd door de vintage / nostalgic style handvaten.
Wie goed kijkt ziet naast de koplamp miniatuur knipperlichten in bullet style. Deze worden ook aan de achterkant gebruikt. Onopvallend, Maar je hebt in elk geval knipperlichten zonder lelijke uitstekende onderdelen aan de motor.

8

De uit rond staal handgemaakte sissybar heeft drie functies. Behalve mooi zijn natuurlijk. Hij houdt ten eerste het superstrak gemonteerde spatbord op zijn plaats. Daarnaast kan de kentekenplaat er ook mooi tegenaan. Dat houdt de achterband zo vrij mogelijk zonder dat het kenteken buitenboord hangt, want dat is op een smalle fiets vaak niet mooi. De derde functie is het bieden van een plekje aan het Maltezer kruis achterlicht (1302529).

9

Onno wilde beslist een slanke fiets en daar passen old school banden heel goed bij. Deze 16 inch achterband is bij L&L te krijgen onder nummer 2224ONN. Het dichte Night Train achterwiel uit de donormotor voldeed natuurlijk niet en is vervangen door een verchroomd exemplaar met spaken. De stock achterrem is wel overgenomen. Foei … FxxK stock!

92

Een Sportster style benzinetank (50561ONN) is door de mannen van L&L kunstig aangepast. Geheel volgens plan is de tank namelijk Frisco style op de bovenste framebuis gemonteerd. De vulopening zou daardoor te laag komen te liggen. Daarom is het gat dichtgelast en is helemaal bovenaan een nieuwe vulopening gecreëerd. Let ook op de fraaie benzinekraan.
Op het kenteken van deze custom motor staat de naam ‘The Ghan’. Dat is de naam van een trein die door het ruige Australische landschap rijdt, en waarmee de eigenaar trouwens eens heeft gereisd. Trein … Night Train … okee, da’s duidelijk. Maar waarom het spuitwerk in rood en grijs? Omdat dit de kleuren van die Australische trein zijn. Het zijn bovendien kleuren die goed bij elkaar passen. De metallic zilveren scallops met zwarte bies zorgen voor een opvallend en toch klassiek element.

93b

De eenvoudige gelaste forward controls zijn een kenmerk van de L&L stijl van chopperbouw. Ze zijn oerstevig, niet duur, en minder visueel complex dan de gebruikelijke forward controls met hun bevestigingsplaten. Het zwart gepoedercoate rempedaal gebruikt een stang voor de bediening van de weggewerkte rempomp. Aan de linkerzijde ziet het schakelpedaal er vrijwel hetzelfde uit. De voetsteunen (code 4061ONN) zijn dezelfde vintage / nostalgic handvaten als aan het stuur, wat voor meer eenheid zorgt.

94

Het homemade leren zadel (code HMONN) met ingelegd Maltezer kruis gebruikt een zadelplaat met de juiste vorm en buiging. Bovendien zorgt die zadelplaat voor voldoende stevigheid, zodat een netjes weggewerkte schokbreker (code 1501800) kon worden gebruikt. Want een hardtail is wel cool, maar hoeft de aan een Softail gewende eigenaar niet de rug te kosten.

95

Onder het zadel is het zwarte kastje voor het contact en de bediening van de verlichting bijna niet te zien. De verchroomde knop boven de contactsleutel start de motor. Eenvoudig en betrouwbaar. Zoals verder te zien is werd de riemaandrijving van de Harley behouden. Kettingen zijn volgens sommige liefhebbers stoerder, maar een riem is stiller, schoner en onderhoudsvrij.
Het achterspatbord (code 70715ONN) is geheel aangepast voor deze motor en netjes opgehangen aan het frame en de sissybar. De metallic zilveren band van het spuitwerk vormt een visuele link met de zilveren scallops op de tank.

96

De remhendel en koppelingshendel zijn natuurlijk uit dezelfde serie, waarbij de koppelingshendel (code 1203221) geen reservoir nodig heeft en er nog slanker uitziet. Een opvallend detail dat aan beide kanten van het stuur te vinden is, is het retro knopje (code 1302385ONN). Dit knopje in zijn minimalistische verchroomde behuizing wordt ingedrukt om de knipperlichten te bedienen.

97

Een snelheidsmeter is naast verplicht ook wel handig. Meestal wordt hij in de buurt van het stuur of de tank geplaatst. Om die gebieden mooi clean te houden kan de snelheidsmeter (code 1601504) ook in een verchroomde behuizing naast het motorblok geplaatst worden. Een verlichte LED kilometerteller is onopvallend aanwezig.

98