Yke

Yke kocht reeds op zijn 17e zijn eerste motor: een Honda CB750 Bol d’Or. Na een reeks BMW’s te hebben ‘bestegen’, besloot Yke dat het welletjes was geweest met de veel te gladde Duitsers.
Yke: “Ik wilde terug naar een motor met karakter. Gravend in mijn geheugen kwamen oude herinneringen omhoog, zoals een was een nachtelijke rit op mijn moeder’s Honda CMX450 Rebel. Een relaxte fiets die ondanks het beperkt aantal pk’s een gevoelige snaar raakte. Daarom besloot ik spontaan dat er een chopper moest komen, en dan geen standaard exemplaar!”

Yke las sindsdien alle choppermagazines en blogs die hij kon vinden. Tevens ging hij op ‘jacht’ naar een geschikte chopperbouwer. Zo kwam hij terecht bij L&L Choppers, wiens stijl het meest aansloot bij zijn wensen en ideeën.  “Een highneck chopper moest het gaan worden die geschikt is voor lange trips. Daarom moest het perse een softail worden met een grote tank, een sissybar voor bagage en goede remmen.”

Yke had zich goed verdiept in de scene en kwam met een waslijst aan invloedrijke bouwers die hij erg gaaf vind. Ook maakte hij zelf schetsen.  “Dáár houden wij van, enthousiaste klanten die goed weten wat ze willen! We worden graag bestookt met ideeën,” meent Paul van L&L. Al snel werd duidelijk dat dit project alles behalve basic zou gaan worden. Een nieuwe S&S shovelhead met Baker versnellingsbak werd  van het verlanglijstje geschrapt toen het totale prijskaartje in beeld kwam. In goed overleg bleek een tweedehands Sportster budgettair een beter idee te zijn!

Het softail highneck frame werd speciaal gemaakt naar Yke’s wens. Een nieuwe vork werd gebruikt omdat de standaard vork niet geschikt was voor dubbele schijf. Het smalle tankje is in-house door Paul gefabriceerd. Net als de sissybar, die exact dezelfde vorm heeft als de fork-brace. Het Sportster-blok is volledig aangepakt en omgebouwd naar Panhead look. De vorm van de uitlaten sluit daar helemaal bij aan. Momenteel zie je veel L&L fietsen met een ‘see-trough’ olietank. Die van Yke was één van de eerste: écht een succes! Ook handgemaakt is het coole luchtfilter, met de 2% Choppers patch.

Het zadeltje met gave symbolen in het leerwerk werd speciaal gemaakt bij Leatherart.nl  “Karin is echt een kunstenares. Super knap gemaakt”, vindt Yke, die met het zadel helemaal in de nopjes is.


Het gestoord smalle stuurtje roept veel vraagtekens op. Yke lacht: “Alhoewel veel mensen hoofdschuddend stellen dat er niet mee te sturen valt, is het écht speciaal zo ontworpen voor een comfortabele zithouding.”

Alleen de meest getalenteerde spuiter in de omgeving mocht van Yke de verfspuit op  zijn bike richten. Royal Jack! “Het idee voor het spuitwerk komt van een boekje van mijn oudste zoon, die erg is geïnteresseerd in dinosauriërs. Op Internet ben ik gaan zoeken naar plaatjes van hagedissen en hier is Royal Jack mee aan de slag gegaan. Het resultaat is geweldig geworden!”

Yke heeft een blog gemaakt waar hij schrijft over zijn passie voor choppers: http://ykechop.blogspot.nl/