Vintage Sportster

Paul is al meer dan vijf jaar werkzaam bij L&L Choppers, waar hij opklom van stagiair tot voltijd chopperbouwer. Met zijn eigen Vintage Sportster project won hij overal prijzen.
Het was vijf jaar geleden toen de ideeën daadwerkelijk vorm begonnen te krijgen.
Paul was destijds 16 en nog student. Het project moest gelijk goed worden aangepakt met een uniek eigenbouw frame. Het moest een frame worden met veel stretch, een gebogen single downtube en een lange backbone. Verder moest deze geschikt zijn voor een standaard belt. Destijds was het niet de opzet om zo’n complexe chopper te bouwen, maar Paul viel van het ene idee in het andere. Bijvoorbeeld de montage van een 23 inch voorwiel. Hij houdt van detaillering en het maken van priegeldingen. Zodoende werd het project voor Paul een obsessie. Op het laatst had hij nauwelijks tijd om te eten of te slapen. Bouwen is wat hij wilde!

Dat het blok in 2004 het levenslicht zag als een standaard rubbermount 1200 Sportster, zou je niet verwachten wanneer je deze Sportster/Panhead hybride ziet. Sportsters worden steeds populairder en daarom wilde Paul laten zien wat je allemaal met een Sportster kan doen. Er zitten echte (!) aluminium Panhead rocker covers op en daarvoor zijn speciale adapterplaten gefreesd. De cilinders en koppen zijn rond gemaakt voor een oude look. Op de nokkenasdeksel en primaire cover zijn ribben gelast. De bougiedopjes zijn gemaakt van koperen waterleiding. Ook de shoke-knop is zelf gemaakt.
Om de klassieke look te completeren, komen koperen leidingen overal terug.
Bobines huizen in een magneto look-a-like casing. Ook koperen naamplaatjes (V.D. Gulik 2012) mochten niet ontbreken.

Het moest een goed berijdbare motor worden dus daarom werd een betrouwbare CV carburateur gemonteerd. Om deze tóch bijzonder te maken werd er een luchtkelk gebrouwd, waarbij Paul creatief was met kurk. Leuk bedacht is de uitgesproken benzinefilter van een grasmaaier. De uitlaten zijn zelf geproduceerd en tussen de flensen van de hot-rod eindstukken zitten kurken pakkingen, iets wat bij de klassieke Panhead-look past. Heel kunstig zijn de motormounts, die ook volledig door Paul zijn vervaardigd. Behalve technicus is Paul ook een bedreven vormgever en metaalkunstenaar.

De chopper zit bomvol details, welke zijn toegepast zonder dat het kitscherig wordt. Paul wilde onderdelen in het zicht laten op een mooie manier, in plaats van alles te verbergen. Denk hierbij aan koperen leidingen, klassieke omvlochten bedrading en fraaie steuntjes. Aan elk schroefje is aandacht besteed. Zelfs de schroefjes in de pulleys en hendels zijn van messing. En wat te denken van messing schroefjes in de rem- en koppelingshevels? Dit soort verfijning is tot een bijna ziekelijk hoog niveau doorgevoerd. De slanke en langgerekte tank is handmade in Opmeer en de kniestukken dragen bij aan de vintage uitstraling. Van industriële hydraulica materialen werd een uitwendig peilglas in elkaar geknutseld. De tankdop komt van een waterleiding en het kraantje is van een oude BSA. Een buis – welke er uit ziet of het ouderwets gesoldeerd is – klemt de tank op het frame. Deze buis loopt door in het achterspatbordje en hierin zit een klein lampje verwerkt.

Het achterlicht op de sidemount is gemaakt van een messing afsluitdop, net als de oliedop en de sluitstukken van de houten foot pegs en de identieke handvatten. Door details overal consequent door te voeren vormt de motor een eenheid. De olietank is bijna vanzelfsprekend ook door de creatieve geest gemaakt en ook deze is voorzien van een peilglas. Paul wilde een symmetrisch stuur en monteerde daarom een hydraulische koppeling, zodat hij aan beide hendels een vloeistofpotje zou hebben. Deze reservoirs fabriceerde hij met de hand! De hendels zijn een setje Brembo’s, welke onherkenbaar zijn aangepast. Dit was een priegelkarwei, want zelfs zaken zoals de kabeltonnetjes zijn zelf gemaakt.

Op een chromen zadelplaat zijn leren inserts geplaatst, waardoor de oliedop steekt. Karin van Vliet verzorgde het leerwerk voor het zadel. Onder de olietank was nog een lege plek vrij in het frame waar Paul zich aan stoorde. Deze werd opgevuld met een zelf bedacht mechanisme voor de geïntegreerde (dubbel bediende) achterrempomp, waarvan zelfs de remlichtschakelaar in eigen beheer werd gemaakt. Voor de paintjob liet Paul zich inspireren door de Hulster van Stellan Egeland. De tank is volledig verchroomd en daarna (op de kniestukken na) grof geschuurd zodat de lak goed pakte. Huisspuiter Ramon spoot het plaatmateriaal crèmekleurig, waarna de Belgische kunstenaar El Cheapo de organisch gevormde graphics aanbracht in bladgoud met bruine pinstriping. Deze afwerking brengt Paul’s vintage Sportster op een nog hoger niveau!