Vintage Racer 23

L&L Choppers bouwde deze moderne versie van de boardtracker voor Rob, die niet bepaald een groentje is in de motorwereld. Na een serie sportmotoren besloot Rob dat het welletjes was geweest met dat snelle gerei. Hij stapte daarom over op een Yamaha Wildstar, die al snel werd verbouwd in de Dikke Duitse stijl van Thunderbike. Maar Rob was niet te spreken over de rijeigenschappen van zo’n dikke achterslof en ook het vele chroom was aan hem eigenlijk niet besteed. “Ik wilde terug naar de basis. Terug naar de lekkende, knetterende oldtimers! Één type raakte toen bij mij een gevoelige snaar: de boardtracker!” Rob bedacht een moderne variant van de boardtracker waarbij de belangrijkste kenmerken – twee grote wielen, een krachtig blok en een kaal frame – de basisingrediënten vormden. Met deze tekeningen onder de arm klopte Rob aan bij L&L Choppers.

Rob: “Als krachtbron koos ik voor een Sportster blok omdat deze compact en sterk zijn.” Het L&L frame is uitgerust met een single downtube en het zadel valt mooi in een knikje zodat de lijn waanzinnig mooi flowt. Om de fiets op een hoger niveau te brengen bedacht Sjaak dat het mooi zou zijn om een setje 23 inchers te monteren. Qua design is er zeker niet 100% vastgehouden aan de boardtracker uitstraling. Ook van het vooroorlogse hoekige tank-design werd afgeweken door het gebruik van een eivormig choppertankje. Deze chopperlook werd nóg verder doorgevoerd door het onderuit zetten van de springer vork. Rob wilde de mooiste vintage hendels die op dit moment op de markt zijn en deze werden geleverd door de Italiaanse firma Kustom Tech. De ovalen olietank wordt herhaald in de vorm van de luchtfilter, welke identiek is aan de symmetrisch geplaatste bobinecover. L&L kunstenaar Paul bedacht de organisch gevormde blokbevestiging en ook de uitlaat is hand-made in Opmeer. Rob: “Het stuur is racey, maar om een relatief comfortabele zithouding te realiseren niet té laag. Ik wilde eigenlijk mid-controls, maar de praktijk wees uit dat ik met de knieën in de nek zou rijden, dus is er gekozen voor forward-controls.”

Het sobere spuitwerk met chroomvlakken is een idee van Rob. “Als je op een show een rij motoren ziet, dan mag de mijne er niet qua kleurstelling uitspringen. Het is veel leuker wanneer mensen er voorbij lopen en… dan een stapje terug doen! Het spuitwerk moest dus eenvoudig en klassiek worden. Het idee is afgeleid van de brommers van vroeger, waarbij zwart met chroom werd afgewisseld. Leuk effect is dat het kleine peanut tankje door de vlakvorming optisch nóg kleiner lijkt te zijn.”