Comeback of the Highnecks!

Jesse James, de bekende Amerikaanse bouwer, was de allereerste chopperfreak die ooit met een chopperbouwserie op Discovery verscheen. Hij was een van de eerste Amerikanen die weer fietsen met lange voorvorken ging bouwen. Daarbij liet hij zich inspireren door choppers uit de zeventiger jaren maar ondertussen gaf hij er wel een heel eigen en moderne draai aan!

Dankzij de uitstraling van de man zelf, de zendtijd die hij van Discovery kreeg en gewoon omdat zijn fietsen mooi en cool zijn, werd de Jesse James stijl super populair. Zelfs zo populair dat niet alleen mensen op straat en andere bedrijven hem gingen kopiëren, maar ook zakenmensen er geld in zagen. Deze laatsten besloten daarom dit type bikes als produktiemodellen aan te bieden. Serie bikes dus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dat, beste mensen, werd direct de ondergang van de Highnecks, zoals we de Jesse James choppers in Europa ook wel noemen. Op een paar eigenwijze stervelingen na wilde opeens niemand meer een Highneck hebben. Ze leken te veel op fietsen die je zo kon kopen. Het leverde een negatieve associatie op. Een ander reden waarom de Highneck uit het straatbeeld verdween was het feit dat de bedrijven die Jesse’s look probeerden te kopiëren er vaak veel te lieve en sjieke fietsen van maakten. Het randje van Jesse, dat aggressieve, dat was bij deze kopieën niet aanwezig. Te lange achterspatborden, knipper-lichten, kilometertellers, sturen die naar je toe komen enz. Vreselijk! Dat slappe beeld van de Highneck ging overheersen en toen Jesse James niet meer op TV wilde komen leken de meesten hem vergeten ook.

We zijn nu ruim tien jaar verder. Produktie Highnecks worden nog maar amper verkocht en bedrijven missen dankzij de crisis de klanten die er veel geld voor over hebben. Kortom er zijn niet zoveel Highnecks meer.

Toch moeten wij hier bij L&L concluderen dat er een hernieuwde aandacht voor dit type fiets lijkt te ontstaan. We verkopen namelijk meer Highneck frames dan ooit tevoren. Allemaal aan mensen die gewoon thuis in hun schuurtjes aan het knutselen zijn.
En zij maken er super ruige dingen van. Dankzij de populariteit voor Frisco  choppers zijn mensen onder andere aan het mixen geslagen. Opeens zien we Highnecks met panzadeltjes of Highnecks met typische seventies metal flake paintjobs zoals je die op Frisco’s van vandaag ook wel ziet. Highnecks met Springer voorvorken, korte ruige achterspatbordjes, versmalde choppertankjes, zelfs sissybars en veel meer. Of er zijn juist lui die de Highnecks een nog moderner imago  geven dan Jesse James  ooit deed door te kiezen voor onderdelen uit de racerij.  Er kan gewoon veel meer, er is meer inspiratie van allerlei fronten.

Omdat de hedendaagse Highnecks veelal in schuurtjes en met een beperkt budget worden gebouwd zien ze er ook niet zo supergelikt meer uit. Best nog wel opvallend genoeg om alle koppen jouw kant op te zien draaien als je langs rijdt, maar weinig dure onderdelen, veel zelf gemaakt spul en misschien daarom ogen deze Highnecks van vandaag ruiger dan hun oervoorbeeld uit California. Ik heb altijd geroepen dat de Jesse James stijl chopper de enige echte opvolger is van de Frisco chop. Het zijn net als Frisco’s echte stadsfietsen, ze zijn alleen wat groter (ook niet verkeerd voor de gemiddelde Nederlander die toch tot de langste mens van het westen geldt) en moderner door gebruik van hedendaagse onderdelen.

Even een stukje choppergeschiedenis: In de USA werden destijds Frisco’s vervangen door choppers met tweetraps zadels en ellenlange voorvorken zoals de Captain America uit de film Easyriders. Kilometervreters waren dat in plaats van stadsfietsen. Machines om mee de wijde wereld in te trekken. De echte Frisco liefhebbers waren net als de bouwers van long distance longbikes aangestoken door de lange vorken gekte maar zagen tevens in dat deze lange choppers niet bepaald geschikt waren voor gebruik in de stad. Daarom werden de balhoofden van de oude Frisco’s verhoogd zodat er wel een lange vork in zat maar de fiets toch kort  en wendbaar bleef. Het is deze specifieke stijl die Jesse James later zou omarmen en de zijne zou maken.
En nu doen de mensen van de straat, de vrachtwagenchauffeurs, timmermannen en loodgieters, de echte eigenbouwers, dat opeens ook weer.    

Wij zijn blij met al deze ontwikkelingen. En wij weten nog een reden voor de plotselinge herintroductie van Highneck: Het zijn namelijk gewoon heerlijke fietsen zijn om mee te rijden! Zowel in de stad als daar buiten! Dat weet ik als echte Jesse James fan uit ervaring.

L&L levert alle onderdelen om een mooie Highneck mee te bouwen.
Kom eens langs en kijk wat er mogelijk is.

Panda