Tokyo Thug

Een tiental jaren geleden ontdekten  zowel de Amerikanen als de Europeanen de Japanse eigenbouw scene.

Mede dankzij Zero werd de eigenzinnige stijl van bouwen uit het land van de rijzende zon hier voor altijd op de kaart gezet. Westerlingen begonnen de grote Japanse bikeshows te bezoeken en ontdekten dat het niet alleen Zero was die op een bijzondere manier chops wist te bouwen.
De diversiteit van stijlen bleek daar enorm groot en elke stijl droeg een overduidelijk Japanse stempel.

Wij van L&L waren er ook en keken op onder andere de Moon Eyes show onze ogen uit. 

In het begin waren het daar allemaal fietsen met een hoog showgehalte. Daarbij waren vooral  de Amerikaanse custom aspecten door de Japanners eigen gemaakt.  Ze pikten het liefst maffe dingen op zoals kunstleren zadels in hoogglans, iets wat men ooit in Amerika deed maar wat iedereen vergeten is. Of ze gaven een eigen wending aan het lanesplitter effect van Early Choppers. Die  vroege choppers werden door de Amerikanen ooit zo smal mogelijk gemaakt om  snel tussen het drukke verkeer door te kunnen scheuren.

De japanners imiteerden die stijl van bouwen maar overdreven het. Ze gingen alles nog smaller maken. De narrow glide voorvorken werden daar bijvoorbeeld nog smaller gemaakt.
Stuurtjes en benzinetanks ook, tot bij het waanzinnige af. Wielen en banden? hetzelfde recept! Wow, wat ziet dat er bijna buitenaards uit als je het voor het eerst ziet. Maar ook de Amerikaanse Seventies stijl werd in Japan omarmd.

In de jaren zeventig werden in de USA de frames gestretcht en geraked ,de voorvorken langer, ontstonden er Kings and Queen tweetrap zadels, ellenlange Sissybars en superhoge uitlaten.
Voor de Japanners waren blijkbaar alleen de extreemste gevallen uit die tijd interessant en zij wisten hun eigen versies  nog extremer te maken. Er zwerven filmpjes op You Tube rond waarbij Japanse bikers op hun Seventies Choppers rijden. Fietsen die er echt debiel uit zien.
Op mij maakt het grote indruk.  

Jesse James en zijn stijl van bouwen is de Nippon bouwers ook niet ontgaan. Zij pakten de stijl op en maakten deze helemaal eigen.  En dan nog iets: de Japanse show spuitwerken! Die zijn absoluut van de hoogste kwaliteit. Niet alleen qua vakmanschap maar zeker ook qua originaliteit! Iets anders wat de Japanse manier van bouwen zo eigenwijs  maakt is dat bijna niets wat ze bouwen symmetrisch is. Veel wordt  met de hand en op ambachtelijke wijze gemaakt, er komen geen CNC banken of iets dergelijks aan te pas. En zelfgemaakte onderdelen hebben vaak organische vormen alsof het als een plant gegroeid is.
Kortom dat wat daar gebeurde was helemaal Da Bomb!!!

Vandaag de dag is er in Tsunami country een verandering gaande. De voorkeur lijkt nu namelijk helemaal uit te gaan naar motoren die er uit zien alsof er al jaren mee gereden is.
Doorsleten verf, roest, butsen in het chroom, zadels met scheuren en rubber steps met gebruik sporen. Ruig, dat is het zeker maar niet als het de Japanse choppers met een hoog showgehalte  gaat vervangen.

Vroeger was het zo dat je probeerde om een zo mooi mogelijke chopper te bouwen. Alles moest er juist perfect uit zien. Je ging eerst wat shows af met je fiets in de aanhanger of bus en na dat rondje gemaakt te hebben was het tijd om te rijden met je eigenbouwsel. Dat de fietsen er dan later, na duizenden kilometers ouder uit gaan zien is een natuurlijk proces. Ik hoop dat het hoge show en custom gehalte in Japan niet gaat verdwijnen, dat zou echt doodzonde zijn.

Hier bij L&L bouwen we van alles.
Zowel tweewielers die helemaal tot in de puntjes zijn afgewerkt als fietsen die er oud uit zien.
We staan op het moment echter te popelen om een klant te vinden die door ons een Japanse Lanesplitter wil laten bouwen met een hoog showgehalte.
We hebben de Tokyo Thug onderdelen reeds in huis en wat er niet is kunnen we zo maken alsof het daar in Suchi land gemaakt is.
Ik weet nu al wie het spuitwerk kan verzorgen.

Shit, man, wat heb ik daar zin in!

Panda